Ce e pericardita hemoragică, boala care l-a băgat pe Iliescu în spital

Ion Iliescu a fost internat, luni, la Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu din Capitală, după ce inițial a ajuns la Spitalul Elias, iar medicii de acolo au luat decizia să fie transferat. Fostul președinte al României se află la Terapie Intensivă și ar suferi de pericardită hemoragică.

Cardiologul Mircea Cinteză a oferit mai multe detalii despre această boală și riscurile ei, care sunt similare cu ale problemelor de inimă.

„Pericardita hemoragică înseamnă că în jurul inimii e un lichid, acesta ar conţine sânge. E clar că lucrul acesta trebuie să fie analizat amănunţit prin mai multe investigaţii, respectiv o ecografie specială şi o tomografie computerizată.

Dacă e lichid, acesta trebuie eliminat, iar acest lucru se face prin mai multe proceduri. În funcţie de mersul investigaţiilor, e posibil ca eliminarea lichidului să fie continuată cu o operaţie pe pericard. Nu e grav ca pe o inimă oprită, e o operaţie cu un oarecare risc”, a declarat Mircea Cinteză pentru Digi24.

Existența stenturilor la Ion Iliescu nu are legătură cu pericardita hemoragică

Medicul a mai spus că existența stenturilor la Ion Iliescu nu are legătură cu pericardita hemoragică și nici nu există riscul să apară complicații.

„Este o intervenţie moderat de complicată, nu aşa complicată ca intervenţiile pe inimă propriu-zis, dar fiind în apropierea inimii poate să ofere un risc. Riscul este dat de cauza care va fi decelată pentru această pericardită cu sânge, nu se poate face decât cu investigaţii”, a adăugat Mircea Cinteză.

În vârstă de 89 de ani, Ion Iliescu s-a prezentat luni la Spitalul Elias pentru un control de rutină și a fost trimis de medici la Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu din Capitală. Fostul președinte al României ar urma să fie supus unei intervenții chirurgicale. El are 6 stenturi montate pentru dilatarea vaselor de sânge.