Reumatismul nu este o afectiune care ii afecteaza doar pe cei mai in varsta, asa cum se crede. Durerile apar in special in sezonul rece, din cauza expunerii la frig sau umiditate. Exista insa o modalitate simpla si eficienta care te poate scapa de reumatism. Stiai ca cimbrul face minuni in astfel de cazuri?
Cimbrul este un arbust peren cu viaţă lungă, care creşte pe dealurile aride din preajma Mediteranei.
Frunzele mici, verzi-cenuşii, cu marginile curbate în interior, acoperă ramurile subţiri ivite din tulpinile lemnoase. Din mai până în august apar conuri de flori mici, albe sau rozalii. Gustul cald şi înţepător şi aroma bogată a frunzelor fac din cimbru un condiment popular pentru o mulţime de preparate culinare.
Părţile utile ale cimbrului sunt frunzele şi peţiolele florilor, care se recoltează la începutul sezonului de înflorire şi se usucă cu grijă, ferite de soare.
Cimbrul uscat se foloseşte la prepararea de infuzii, pulberi pentru capsule şi produse farmaceutice ca siropurile de tuse.
Din ele se poate extrage şi un ulei esenţial, care intră în compoziţia unor creme şi unguente antiseptice. O plantă înrudită, cimbrul spaniol, este folosită şi ea pentru calităţile antiseptice ale uleiului esenţial.
Aceasta planta imbunatateste circulatia sangelui si calmeaza eficient durerile. Iata ce trebuie sa faci ca sa scapi de reumatism:
fa comprese calde cu tifon si cimbru, aplica-le pe zonele unde simti durere si lasa-le sa actioneze timp de jumatate de ora. Repeta procedura ori de cate ori simti dureri. Vei observa ca, la un moment dat, acestea nu isi vor face aparitia;
cumpara ulei de cimbru si seara, inainte de culcare, maseaza-te cu el in zonele in care ai probleme;
bea de doua ori pe zi ceai de cimbru. Face minuni impotriva reumatismului!
Beneficii sanatate cimbru
Simptomele bronsitelor acute sau cronice, a virozelor respiratorii si tusei pot fi reduse cu tinctura de cimbru, care are efect expectorant. In adaos cu extract de ciubotica-cucului, tratamentul cu tinctura de cimbru are actiune bronhodilatatoare, expectoranta si calmanta. Se recomanda consumul a cate o lingurita din fiecare tinctura, de cate 4-6 ori pe zi, timp de 2 saptamani.
In tratamentul astmului, pneumoniei si infectiilor respiratorii se recomanda administrarea de ulei volatil, cate 2-3 picaturi pe zi, timp de 2 saptamani.
Uleiul are efect antibiotic si bronhodilatator puternic. Faringita si laringita pot fi calmate tot cu ajutorul uleiului de cimbru.
Colitele si enterocolitele pot fi tratate cu ajutorul pulberei de cimbru. Simptomele colonului iritabil (spasmele digestive si balonarea) pot fi reduse prin tratament cu pulbere de cimbru, pentru ca are efect antiinflamator si distruge flora bacteriana de fermentatie. Se ia cate o jumatate de lingurita de pulbere, de 4 ori pe zi.
In tratamentul sinuzitelor, se utilizeaza tot uleiul volatil de cimbru, sub forma de inhalatii. Se pot aplica si comprese pe frunte cu tinctura de cimbru, care se tin timp de cel putin 20 de minute.
Bine de stiut
Nu este indicat sa utilizati pe cale interna uleiul esential de cimbru, fara acordul medicului. Daca intentionezi sa folosesti extern uleiul esential de cimbru, trebuie sa stii ca acesta poate irita pielea. Indiferent sub ce forma, cimbrul de cultura este contraindicat femeilor insarcinate.