Automatele de cafea, focare de bacterii – Avertismentul lansat de inspectorii ANPC

Doi lei, o cafea şi o porţie de E-uri şi bacterii periculoase! Este avertismentul inspectorilor ANPC. În România, există aproape o sută de mii de automate de cafea, iar multe dintre ele nu respectă nicio regulă de igienă.

Din Piaţa Romană, sute de studenţi îşi cumpără în fiecare zi o cafea. Aparatele sunt departe de a respecta orice normă de igienă şi nu este singura problemă.

După mai multe sesizări despre calitatea cafelei din aceste aparate, inspectorii ANPC au decis să înceapă controalele împreună cu ANAF şi cu cei de la Direcţia Sanitar-Veterinară. Vor să vadă dacă ceea ce scrie pe automatele de cafea se regăseşte şi în pahare şi dacă există autorizaţii de funcţionare.

MARIUS PÎRVU, preşedinte ANPC: Nu au dreptul să funcţioneze outdoor, numai indoor!

Ele nu au voie să funcţioneze dacă nu sunt branşate la o reţea de apă şi trebuie să scrie pe eticheta lor ce beţi!

Cum se numeşte ăla? Cafea cu albitor! Nu e cafea cu lapte! E cafea cu înălbitor de rufe!

Deşi sunt reguli clare, puţini le respectă. La fiecare colţ de stradă, există un automat de cafea care nu este legat la reţeaua de apă, este plin de praf şi fără nicio informaţie despre conţinutul cafelei.

MARIUS PÎRVU, preşedinte ANPC: Cele care sunt pe stradă la ce sunt branşate?

Au nişte butoaie, la care vine agentul, vine cu butoiul, pune butoiul, de unde o lua apa? Dumnezeu cu mila!

Cafeua ieftină atrage atenţia multor români. Sunt reticenţi, dar tot ajung să cumpere, pentru că le este la îndemână.

ADRIAN MARINESCU, medic Boli Infecţioase: E o pulbere cu o grămadă de aditivi, indulcitori şi dacă vom bea aceea cafea va fi una cu E-uri.

Plecând de la apă, sunt bolile infecţioase transmise prin apă, hepatite, lysteria.

Într-o cafenea cochetă, în care miroase a boabe proaspăt măcinate îl întâlnim pe Paul Licşor. Nu îşi poate explica reţeta cafelei la un leu.

PAUL LICŞOR, patron cafenea: Este foarte greu sau aproape imposibil ca o cafea corectă care să respecte standardele să coste un leu!

În cafenele, un espresso scurt costă in medie 6 lei, iar o cafea cu lapte 10 lei.