Ceaiul la îndemâna oricui – Ameliorează oboseala cronică, scleroza multiplă, artrita și unele afecțiuni ale glandei tiroidă

Cimbrul este o planta nativă din regiunea mediteraneană și din sudul Europei, care a fost utilizată în mod tradițional ca remediu domestic, în cazul problemelor toracice și problemelor respiratorii, cum ar fi gripa, congestia în piept, răcelile comune, tusea, bronșita, etc.

Această plantă tratează în mod eficient bolile respiratorii, întărește sistemul imunitar, previne bolile cronice și infecțiile fungice, reduce stresul, stimulează fluxul de sânge și sprijină funcția cardiacă.

Acesta a fost utilizat în mod tradițional într-o formă zdrobită pentru a accelera vindecarea rănilor și pentru a preveni infecțiile.

Această plantă benefică este bogată în vitamina C, A, complexul B și acidul folic. Mai mult decât atât, el abundă în calciu, fier și potasiu, astfel încât susține producția de globule roșii, reglează tensiunea arterială și susține distribuția antioxidanților în organism.

Este o sursă bogată de bioflavonoide și uleiuri volatile, cum ar fi timolul, care oferă efecte antioxidante puternice.

Terpenele, cum ar fi acizii rozmarinic și ursolic, au puternice proprietăți de luptă împotriva cancerului, astfel că studiile au arătat că utilizarea frecventă a cimbrului crește cantitatea de DHA în rinichi, creier, și membranele celulare ale inimii, iar DHA este un acid gras omega-3 vital.

Uleiul esențial de cimbru are puternice efecte antifungice, antivirale, antiseptice, anti-parazitare și anti-reumatice, și este extrem de util în cazurile de lupus, scleroză multiplă, fibromialgie, tinitus, vertij, sindromul oboselii cronice, artrita reumatoidă și tiroidita Hashimoto.

Mai mult decât atât, are proprietăți puternice de expectorant și antispasmodic bronșic, care sunt utile în cazul afecțiunilor:

Astm, Laringită, Tuse, Bronșită acută și cronică, Inflamația gurii, Gingivită, Infecții și iritații în gât

Frunzele proaspete sunt folosite pentru aromatizarea şi condimentarea preparatelor culinare, având şi efect terapeutic (ajută digestia, stimulează funcţia hepato-biliară, sprijină funcţia pancreatică).

Infuzia se prepară din 1 – 2 linguriţe de plantă uscată şi mărunţită la 250 ml apă clocotită care se lasă la infuzat 5 – 10 minute, apoi se strecoară şi se consumă 2 – 3 căni pe zi. Sub formă de gargară poate fi administrat în amigdalite, faringite, laringite.

Tinctura se prepară din frunze şi inflorescente (culese la soarele amiezii) puse într-o sticlă peste care se toarnă alcool de 60 – 70 de grade, se închide ermetic şi se lasă la macerat timp de 15 zile; se administrează câte 20 de picături de 3 ori pe zi pentru dischinezii biliare, dispepsii gastro-intestinale, viermi intestinali, enterocolite, tuse, bronșite.

Iată cum să pregătiți ceai de cimbru acasă și să vă bucurați de beneficiile acestei plante:

Ingrediente: cimbru organic și apă purificată

Indicații

Într-un ibric, adăugați o linguriță de cimbru uscat la o ceașcă de apă. Se încălzește până se fierbe și apoi se înlătură. Acoperiți, infuzați timp de 5 minute și strecurați.

Până acum, cimbrul nu a prezentat efecte adverse, dar utilizarea excesivă nu este recomandată. În sarcină şi alăptare este recomandat un consum moderat de cimbru. Uleiul esenţial trebuie folosit doar sub supraveghere medicală.