Urzica este leacul vindecător al primăverii – Iată cum ne schimbă sângele

Poate că unii dintre dumneavoastră au gustat deja din ele, anul acesta. Altora poate vi se par că prețurile de pe tarabe la punguța cu urzici încă pișcă la buzunar. Dar nu vă zgârciți când vine vorba să le cumpărați. Nici nu știți ce bogăție există în această plantă care crește pe unde nu te-ai gândi, dar mai ales la margine de pădure și în câmp, mentioneaza exquis.

În copilărie, era chiar o tradiție în perioada mărțișorului. Cu mâinile goale, fără mănuși sau foarfeci, mama mergea în locuri doar de ea cunoscute și venea cu traista plină de urzici. Le opărea, le freca puțin cu mălai, sare și usturoi verde și apoi le punea la foc cu puțin ulei și un praf de făină ca să se lege. Ieșea o ciulama verde, iar noi, copiii, ne strâmbam până băgam lingura în farfurie. Erau perfecte la gust și tata ne spunea că ”ne schimbă sângele”

Miracolul primăverii – Ei bine, tata știa el ce știa. Pentru că beneficiile micuței plante cu frunze verzi-maronii sunt de-a dreptul fabuloase. După o iarnă în care organismul a fost privat de importante substanțe nutritive, urzicile fac minuni. Pe cât sunt de accesibile, pentru că așa cum vă spuneam, primăvara apar prin toate locurile, pe atât este de bogată în minerale și vitamine.

Urzicile ajută la curățarea organismului, au proprietăți analgezice, luptă cu anemia și cu diabetul, sunt bogate în fier și în magneziu și întăresc sistemul imunitar. În anumite zone, li se spune ”focul vindecător” pentru că pișcăturile lor dau senzația de arsură.

Urzica luptă cu anemia și cu diabetul – Încă din bătrâni, urzica e nu doar o plantă comestibilă, bună de pus pe masă, ci mai ales o plantă medicinală. Cercetătorii au stabilit că un consum regulat de ceai de urzică, de exemplu, este o terapie ieftină și excelentă pentru combaterea anemiei, datorită conținutului ridicat de fier și de magneziu. De altfel, specialiștii susțin că planta are și proprietăți hemostatice și remineralizante.

Medicii recomandă consumul de urzici și în cazul bolnavilor de diabet. Sucul de urzică proaspătă ar ameliora simțitor situația pentru că are proprietatea de a scădea glicemia. Ceaiul de urzică este bine-venit și suferinzilor cu afecțiuni cardiace, în hipertensiunea arterială sau alergii.

De asemenea, frunzele de urzicile, fierte și preparate ca o pastă, aplicate direct pe locul inflamat, pot calma durerile reumatice. Compresele cu ceai au, de asemenea, sunt un excelent cicatrizant.

Doamnelor, nu vă speriați că vă urzicați – Nu vă speriați și căutațile de îndată dacă vreți să aveți un păr bogat, frumos și sănătos. Pentru că specialiștii sunt convinși că urzica combate căderea părului, dar și mătreața. E bine dacă folosiți deja un șampon pe bază de extract din urzică, dar ideal ar fi dacă de trei ori pe săptămână v-ați spăla părul cu următorul amestec: un kilogram și jumătate de urzici, fierte în cinci litri de apă.

Pe noi, femeile, ne ajută să ”ne reparăm” aproape orice colțișor din corp și sunt atât de generoase în ceea ce ne privește. Cred că puține dintre noi știu că ajută mult după o naștere. În primul rând, consumul de urzică stimulează lactația mamei. În al doilea, pentru că are incredibile proprietăți de regenerare, ajută la recuperarea rapidă și redau energia.

Femeilor care intră la menopauză sau tinerelor care sunt la începutul perioadei de menstruație, li se recomandă ceaiul de urzică, pentru un tonus ridicat.