Ar trebui sa le consumati in fiecare zi – Cele mai sănătoase 10 alimente de pe planetă

Desigur, toate alimentele naturale sunt într-o anumită măsură sănătoase, unele dintre ele însă au proprietăți excepționale și nu trebuie să lipsească din meniul tău.

1. Lamai

O singura lamaie contine mai mult de 100% din doza zilnica de vitamina C, ceea ce poate ajuta la cresterea nivelului de colesterol “bun” – HDL – si la intarirea oaselor.

Puteti adauga o felie de lamaie in ceaiul verde. Potrivit unui studiu, citricele maresc capacitatea organismului de a absorbi antioxidantii din ceai cu aproximativ 80%.

2. Broccoli

O jumatate de buchet de broccoli contine mai mult de 100% din necesarul zilnic de vitamina K si aproape 200% din doza zilnica recomandata de vitamina C – doua substante nutritive esentiale pentru oase.

De asemenea, consumul de broccoli reduce colesterolul “rau” – LDL, scade inflamatia si reactiile alergice, protejeaza oasele si sustine sanatatea inimii.

3. Ciocolata neagra

Ciocolata neagra poate reduce tensiunea arteriala. Cantitatea de cacao din ciocolata este bogata in flavonoide, iar antioxidantii scad colesterolul “rau” – LDL – si cresc colesterolul “bun” – HDL.

4. Cartofi

Un cartof rosu contine 66 de micrograme de acid folic de constructie celulara.

Un cartof dulce are o cantitate mare de vitamina A, care combate cancerul si stimuleaza sistemul imunitar.

5. Somon

Somonul reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi Omega 3, care reduc riscul aparitiei depresiei, bolilor cardiace si a cancerului.

6. Nuci

Nucile contin o cantitate semnificativa de acizi grasi Omega 3, care ajuta la reducerea colesterolului.

In plus, omega 3 imbunatateste starea de spirit si lupta impotriva cancerului.

7. Avocado

Avocado este bogat in grasimi sanatoase, iar, potrivit unor studii, scade colesterolul cu aproximativ 22%.

Un singur avocado contine mai mult de jumatate din fibrele de care aveti nevoie zilnic, ceea ce poate reduce riscul aparitiei bolilor cardiace.

8. Usturoi

Contine un compus numit allicin, care actioneaza ca un antiinflamator puternic si ajuta, in acelasi timp, la scaderea colesterolului.

Usturoiul contine antioxidanti puternici. Acestia neutralizeaza radicalii liberi (particule care ataca celulele, provocand boli si ducand la imbatranire prematura) si pot sa reduca sau chiar sa previna problemele cauzate de radicalii liberi.

De asemenea, usturoiul contribuie la eliminarea toxinelor din ficat, astfel, protejandu-l. Stresul slabeste sistemul imunitar, iar usturoiul este un aliat de nadejde, caci intareste sistemul imunitar prin reducerea numarului si frecventei racelilor.

9. Spanac

Spanacul contine luteina si zeaxantina, doi antioxidanti care stimuleaza imunitatea, fiind, totodata, importanti pentru sanatatea ochilor.

Studiile recente au aratat ca, printre fructele si legumele care lupta impotriva cancerului, spanacul este unul dintre cele mai eficiente.

10. Fasole

O portie de legume (fasole, mazare si linte), de patru ori pe saptamana, poate reduce riscul aparitiei bolilor de inima cu 22%.