Iata 7 informatii ce va vor ajuta sa reflectati inainte de viitoarea ceasca de cafea: Cafeaua espresso are un continut mai mare de cafeina decat cafeaua la filtru
O spune analiza ANSES din 2013 si 2014 care a aratat ca o cafea espresso contine in medie o concentratie mai mare in cofeina decat cafeaua preparata la filtru.
Mai mult, concentratia este si mai puternica daca se folosesc capsule pentru espressor.
Nu se recomandata consumul de cafea odata cu anumite antibiotice
Este vorba de enoxacina, ciprofloxacin si de norfloxacin, folosite in tratarea infectiilor urinare.
Precautie trebuie sa manifestam si cand se ia teofilina, un antiasmatic cu aceleasi efecte ca si cafeina.
Potrivit ANSM, “aceste antibiotice impiedica eliminarea cafeinei si pot produce supradozaj sau reactii adverse in cazul teofilinei”.
Se recomanda sa evitam cafeaua, ceaiul negru si verde, bauturile carbogazoase ce contin cofeina, pe toata durata tatamentului sau sa reducem cantitatea, daca astmul este tratat cu teofilina.
Simptomele excesului de cofeina sunt palpitatiile, tremorul, transpiratia, ba chiar halucinatiile.
Cafeaua scade riscul de a suferi de acufene
In 2014, pe baza unor informatii obtinute de la 65.000 de femei, cercetatorii americani au remarcat ca femeile care beau de la 3- 4 cesti de cafea pe zi, adica 450-599 mg de cafeina,
prezinta cu 15% mai putine riscuri de a se plange de zgomote in urechi/vajaituri/tiuituri…, fata de bautoarele unei singure cesti/zi (150 mg).
Cafeina stimuleaza sistemul nervos central si poate avea astfel efect direct asupra urechii interne.
Sa nu consumam peste 4 cafele pe zi – Un an mai tarziu, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor a anuntat ca vrea sa limiteze doza de cafeina la 400 miligrame pe zi, adica echivalentul a 4 cesti de espresso.
O ceasca de cafea pe zi scade riscul dezvoltarii cancerului de ficat
Dupa analiza a 34 de studii, Fondul Mondial pentru Cercetarea Cancerului (WCRF) a relevat in martie 2015 existenta unor dovezi solide, demonstrand rolul cafelei impotriva cancerului de ficat.
Astfel, fiecare ceasca pe zi ar reduce riscul cangerigen cu14%. Acest beneficiu este atribuit prezentei in cafea a unor componente care micsoreaza efectele toxinelor, mai ales al “aflatoxinelor”, reconoscute ca favorizand cancerul de ficat. Peste 1.600 cesti de cafea sunt consumate la fiecare secunda in lume
Conform statisticilor “Planetoscope”, 400 miliarde de cesti de cafea se beau anual in lume, adica aproape 1.684 pe secunda.
Barbatii consumatori de cafea au o viata intima mai buna
De data aceasta, un studiu al Universitatii Texax, publicat in mai 2015, ne atrage atentia asupra faptului ca barbatii ce consuma una-doua cafele pe zi sunt expusi mai putin riscului unei tulburari genitale.