Uleiul de ricin prezinta nenumarate beneficii medicale si terapeutice datorita proprietatilor sale anti-oxidative, anti-inflamatorii, anti-bacteriene si acizilor grasi non-saturati. Uleiul de ricin este in general folosit in scop cosmetic intrucat este bogat in vitamina E, proteine, minerale si alte elemente nutritive. Rareori este folosit in mancare intrucat nu are un gust tocmai bun. Cel mai bun este uleiul nerafinat, presat la rece.
1. Hidrateaza pielea. Daca aveti pielea uscata sau aveti dermatita, acizii grasi din uleiul de ricin penetreaza pielea lasand-o complet hidratata si hranita. Pentru rezultate si mai bune aplicati un strat groz de ulei de ricin direct pe piele. Acesta va fi deindata absorbit.
2. Este un laxativ natural. Puneti 1-2 lingurite de ulei de ricin in sucul de portocale pentru a obtine un laxativ natural. Isi va face efectul in 2-5 ore.
3. Stimuleaza cresterea firului de par. Uleiul de par echilibreaza nivelul pH-ului firului de par, reduce matreata, despicarea firului de par gratie acidului ricinoleic din componenta sa. Tot ce trebuie sa faceti este sa aplicati uleiul de ricin pe scalp, sa lasati sa actioneze peste noapte si apoi sa clatiti dimneata. Parul va ramane sanatos si frumos stralucitor.
4. Estompeaza ridurile. Aplicati ulei de ricin pentru reducerea ridurilor, petelor si cicatricilor. Acesta contine colagen si elastina ce vor contura un aspect mai tanar pielii dumneavoastra.
5. Ascunde vergeturile. Va puteti pregati un amestec dintr-o lingurita de ulei de ricin cu 2 lingurite de ulei de migdale ce se aplica apoi pe zona afectata. Puteti freca zona bine cu acest amestec timp de 10 minute si apoi sa infasurati cu o punga de plastic pentru rezultate mai rapide.
6. Intareste sprancenele si genele. Aplicati ulei de ricin pe gene si pe sprancene timp de cateva saptamani. Proteinele, vitaminele si acizii grasi vor hrani, intari si vor stimula cresterea firului de par.
7. Vindeca durerile musculare. Uleiul de ricin amelioreaza durerile musculare intrucat stimuleaza circulatia sangelui.
8. Trateaza calcaiele crapate. Gratie efectelor sale anti-inflamatorii, uleiul de ricin va poate scapa de calcaiele crapate. Ceea ce trebuie sa faceti este sa va puneti picioarele in apa calda pentru 10 minute, le scoateti si le stergeti apoi aplicati un disc demachiant inmuiat in ulei de ricin pe calcaie. Repetati in fiecare zi pana ce calcaiele se vor vindeca.
9. Vindeca unghiile crapate si previne infectiile cu ciuperci. Aplicati ulei de ricin si ulei de masline pe maini si unghii pentru a le intari si pentru a preveni infectiile de ciuperca.
10. Repara firele de par despicate. De cateva ori pe saptamana puteti aplica ulei de ricin pe firul de par pentru a-l intari si pentru a preveni ruperea acestuia.
11. Trateaza arsurile de soare. Aplicati ulei de ricin si ulei de cocos pe zona afectata. Aceste uleiuri au proprietati anti-inflamatorii care protejeaza, hidrateaza si stimuleaza cresterea tesuturilor.
12. Vindeca buzele crapate. Preparati-va un amestec din ulei de ricin, glicerina si suc de lamaie si aplicati seara pe buze. Lasati sa actioneze pe timp de noapte.
Atentie, uleiul de ricin poate induce travaliul in cazul femeilor insarcinate carora nu le este recomandat.