Când ne îmbolnăvim, corpul nostru își pierde vitaminele și mineralele necesare. Scăderea acestor minerale poate prelungi boala și, adesea, agravează starea.
De exemplu, dacă aveți gripa, puteti pierde și electroliții, substanțe care devin ioni în organism.
Cei mai frecvente electroliți din corpul nostru sunt sodiu si potasiu. Dezechilibrul electrolitic afectează organele vitale, cum ar fi rinichii, inima și plămânii.
Iată simptomele de potasiu scăzut în organism:
1. Retinerea excesului de lichid.
Lipsa de potasiu poate duce la un nivel ridicat de sodiu, deoarece potasiul ajută la reglarea cantității de sare din corpul nostru. Dacă nu aveți suficient potasiu, puteți suferi de edeme persistente. Un efect secundar suplimentar este tensiunea arterială crescută.
2. Probleme digestive:
Nivelul scăzut de potasiu poate cauza probleme intestinale. Inflamația crescută, balonarea sunt semne frecvente de niveluri ridicate de sodiu și de potasiu scăzut. Se recomandă utilizarea alimentelor bogate în potasiu pentru a menține buna funcționare a sistemului digestiv.
3. Probleme cu sistemul nervos
Potasiu este responsabil pentru funcționarea normală a sistemului nostru nervos. Când nu primim suficient potasiu, avem adesea o senzație de furnicături în membre.
4. Tulburări cardiace
Potasiul, ca și alți electroliți, afectează capacitatea organismelor noastre de a conduce electricitate. Deoarece inima bate în concordanță cu impulsurile electrice, atunci când pierdem capacitatea de a conduce electricitate datorită nivelului scăzut de potasiu, ritmul cardiac este perturbat. Când potasiul nu este suficient, inima noastră poate începe să vibreze și să pulseze.
5. Oboseală și slăbiciune constantă.
Slăbiciunea generală, oboseala rapidă și severă este un semn al scăderii nivelului de potasiu.
Dacă vă aflați în mod constant în dificultate cu una sau mai multe dintre aceste probleme, încercați să completați dieta cu alimente bogate în potasiu:
1. Fructe
Fructe, cum ar fi rodii, banane, caise și avocado, sunt ideale pentru cei care nu au potasiu. Rodia contine mai mult de 650 de miligrame de potasiu.
Caisele, în special uscate, vor ajuta la creșterea nivelului de potasiu. Doar o jumatate de cana de caise uscate poate furniza aproape 800 de miligrame de potasiu.
Avocado conține mai mult de 1.000 de miligrame de potasiu, un aliment important pentru cei care au nevoie pentru a crește nivelul de potasiu.
2. Spanacul
conține o cantitate mare de potasiu! Doar adăugați-l la salate.
4. Cartofi dulci.
Cartofii dulci sunt alimente bogate în potasiu cu aproximativ 850 de miligrame la fiecare 100 de grame. În plus, au de asemenea o doză mare de beta-caroten și vitamină C.