Categories: Sanatate

Două semne timpurii ale cancerului de colon, adesea ignorate. Medic: ”În fiecare gardă găsesc un cancer de colon avansat, rar vin pacienții în stadii incipiente”

Cancerul de colon este a doua cauză de deces prin cancer atât la bărbaţi cât şi femei. Deşi considerat că apare, în mod clasic, după vârsta de 50 de ani, se observă o creştere a frecvenţei apariţiei lui la persoanele tinere, devenind unul dintre cele mai frecvente 10 cancere ce apar în intervalul de vârstă 20-50 de ani.

Simptomele cancerului de colon nu sunt întotdeauna evidente şi pot fi puse pe seama altor afecţiuni necanceroase (de exemplu: hemoroizi, sindromul colonului iritabil, constipaţia cronică etc.), mai ales că în stadiile incipiente, pacienţii nu au simptome aproape deloc.

De aceea, de multe ori, diagnosticul este pus prea târziu, în stadii avansate, în care boala a metastazat. Prin urmare, depistarea precoce prin screening regulat după 50 de ani sau chiar mai devreme, în unele cazuri, reprezintă o investiţie importantă în sănătate.

”Întâlnesc din ce în ce mai des cancere de colon, în fiecare gardă depistez câte un cancer avansat pentru că majoritatea pacienților se prezintă la medic în stadii avansate. Rar depistez cancere precoce pentru că în fazele de început nu dă simptome evidente și oamenii tind să nu ia în seama balonarea sau constipația,” a explicat dr. gastroenterolog Adelina Popescu.

Simptomul care îi alarmează pe majoritatea oamenilor dar care apare mai degrabă când boala e avansată, este sângerarea rectală. Însă gastroenterologul ne sfătuiește să ne prezentăm la medic dacă experimentăm durere, balonare, constipație, diaree, alternanța între constipație și diaree, scădere în greutate, anemie.

Însă, orice persoană de 50 de ani trebuie să facă o colonoscopie, chiar dacă nu are niciun simptom. ”Această investigație se face la 50 și dacă totul este în regulă, se repetă peste 10 ani. Când există factori de risc, adică polipoză familială sau alte cancere, investigațiile se fac mai devreme și cu o frecvență mai crescută”, a adăugat dr. Adelina Popescu.

laslau

Share
Published by
laslau

Recent Posts

Apa rece sau Apa calda: Una dintre ele este daunatoare pentru sanatatea ta

Este important sa consumi o cantitate suficienta de apa pentru a evita deshidratarea. Acum, exista…

5 years ago

Tine-ti picioarele in otet 30 de minute. Este sanatos! Bunicii stiau asta

Otetul de mere este unul din alimentele folosite in scop culinar dar si sanitar. Vrei…

5 years ago

Mierea si nucile, beneficii MIRACULOASE pentru stomac, inimă, sistemul nervos!

Mierea si nucile au efecte uluitoare asupra corpului, mai ales dacă sunt consumate împreună. Când…

5 years ago

Soluția super-eficientă care îți curăță dinții! Scapa de tartru și de carii la tine acasă.

Tartrul este reprezentat din depozitele minerale de pe dinti. In timp, daca nu este inlaturat,…

5 years ago

Sfaturi simple de la medicii oncologi care vă mențin sănătoase

Bolile oncologice au fost mult timp ciuma acestui secol. Sunt boli grele care afecteaza o…

5 years ago

Te scapă de insomnie, sforăit, normalizează tensiunea arterială și zahărul din sânge – Este o binecuvântare de la Maica Domnului

Omul a primit o adevarata binecuvantare de la Maica Domnului: aceste frunze de pot scapa…

5 years ago