Ficatul este cel mai mare organ intern al omului si al doilea cel mai mare organ al omului, clasându-se imediat după piele. În primul rând, ficatul este mai mare decât crezi tu. Are mărimea unei mingi și cântărește 1 kilogram și 300 de grame.
Este incredibil de abil și multifuncțional, are sute de funcții în organismul nostru, peste 500!!! “Ficatul face atât de multe lucruri, încât oamenii de știință nu au fost încă în stare să conceapă un aparat care să suplinească ceea ce face ficatul, asemănător aparatului de dializă pentru rinichi.”
Care sunt principalele lui meniri? Filtrează sângele și elimină toxinele, cum ar fi alcoolul sau medicamentele de sinteză.
În același timp, înmagazinează vitaminele și mineralele și le eliberează în organism, exact când acesta are nevoie de ele.
Transformă proteinele, grăsimile și carbohidrații în energie sau în substanțe pe care corpul le poate înmagazina.
Este atât de inteligent, încât trimite depozitul de zaharuri în sânge exact atunci când nivelul acestuia este scăzut și are nevoie.
Secretă bilă sau fiere, un lichid galben-verzui, care dizolvă grăsimea în timpul digestiei.
Distruge celulele roșii vechi și alte componente nefolositoare și le reciclează, pentru organism.
Nu este nevoie să detoxifiem noi ficatul, el are capacitatea de a se curăța singur. În schimb, are nevoie de o dietă echilibrată, în care să se regăsească fructe, legume, proteine și carbohidrați.
Virusurile hepatice (A, B, C și altele) îi afectează funcțiile. Pentru hepatita A și B există însă vaccinuri.
Hepatita C este cea problematică. Pentru ea, nu există vaccin. Infectarea se face prin sânge, prin ace contaminate și, câteodată, prin sex neprotejat.
Peste 3 milioane de americani sunt infectați cu hepatita C, doar că în zilele noastre au evoluat și tratamentele, iar boala poate fi ținută mai bine sub control.
Există multe cazuri în care oamenii nu știu că sunt infectați.
Un alt lucru uimitor despre ficat este că se poate regenera, singur, destul de repede. Dacă este nevoie ca o porțiune de ficat să fie scoasă, acea parte se va reface și va fi funcțională.
Se reface în 6-8 săptămâni, de aceea transplantul de ficat se poate face și cu un donator în viață.
Dacă ficatul este afectat de obezitate, infecții, alcool sau toxine, pe suprafața lui apar cicatrice, numite și ciroză. Ciroza este, de fapt, o dezorganizare a structurii ficatului prin țesuturi cicatriciale fibroase.
În acest caz, ficatul nu se mai poate regenera.
Omul nu poate trăi fără un ficat funcțional. Nu îți poți “simți” ficatul și, de multe ori, acesta nu “doare” atunci când este inflamat sau are cicatrici fibroase. De multe ori, primele simptome ale unei boli de ficat sunt silențioase.
Fiindcă ficatul nu are inervație, bolile hepatice nu dau dureri de multe ori decât în stadiile finale! Anumite boli ale ficatului sunt asimptomatice și sunt depistate adeseori întâmplător, în cazul unor analize de screening.
Ficatul are un conținut ridicat de fier, vitamina A, acid folic. Ficatul mai stocheaza și vitamina E și K.
Mare atenție și la virusuri. Virusurile hepatitei A , B, C, D, E, G pot afecta sănătatea ficatului, dar din fericire pentru tipurile A și B s-au inventat vaccinuri, iar pentru celelalte tipuri de virusuri hepatice măsurile preventive de igiena și de evitare a infecției (evitarea sexului neprotejat,
evitarea folosirii anumitor instrumente de igienă sau medicale nesterile sau cu sânge pe ele – aparat de ras, periuța de dinți, pensete, forfecuțe de unghii etc folosite la comun, spălarea pe mâini, evitarea efectuării de piercing sau tatuaj cu instrumente “nesigure”, evitarea consumării anumitor mâncăruri insuficient gătite etc) pot salva multe vieți.