Atunci când te ridici din pat, primul lucru pe care îl faci este să te îndrepţi spre bucătărie, pentru a pune la fiert apa de cafea. Trebuie să recunoaştem că şi consumul acestei băuturi este un viciu, la fel ca fumatul ori alcoolul.
Cu toate acestea, dacă tot nu ne putem abţine de la a mai consuma cafea, măcar să o bem corespunzător. Astfel, primul lucru care trebuie ştiut despre aceasta este faptul că ea nu ar trebui consumată în intervalul 8-9 dimineaţa. Fix în momentul în care mulţi fac asta.
Explicaţia vine din partea unui studiu ce l-a avut drept coordonator pe Steven Miller, care spune că, din cauza ritmului nostru biologic, ora 8 nu este văzută de organism drept un moment bun pentru a fi hrănit cu o ceaşcă de cafea.
Ba mai mult, cafeaua nu ar avea un rost prea mare în acel interval orar, asta pentru că în acele momente ale zilei corpul nostru produce cortizon, un hormon ce ne trezeşte în mod natural.
Cu alte cuvinte, între 8 şi 9 organismul lucrează bine şi singur, astfel că nu mai are nevoie de energizanţi externi. În plus, dacă bei cafea în intervalul amintit mai sus, corpul nu va mai reacţiona la efectele sale revigorante şi, cu timpul, vei deveni imun.
Sunt şi momente ideale când putem să consumăm cafea. Conform aceluiaşi studiu, pe timpul zilei nivelul de cortizon din organism poate să scadă, astfel că cel mai bun interval de a bea o cafea este cel cuprins între 9:30 şi 11:30, urmat de un altul între 13:30 şi 17:00.
După această oră nu se recomandă cafeaua, întrucât riscăm să adormim greu şi să ne trezim şi mai obosiţi.
Cum se bea corect cafeaua. Trucul japonez pentru o cafea perfectă
Fiecare persoană își prepară cafeaua diferit, în funcție de gusturi. În timp ce unii preferă cafea dulce, alții o preferă neagră, fără zahăr. Totuși, indiferent de gusturi, nu trebuie să cumpărați o cafea scumpă pentru a obține o cafea bogată în arome.
Ca să aflați gustul unei cafele perfecte, nu trebuie să mergeți în Japonia, ci puteți pune în aplicare trucurile japonezilor.
Key Coffee, o companie japoneză de cafea, și-a dezvăluit recent noua tehnologie de fabricare a cafelei și susțin că va transforma gustul pentru totdeauna.
Secretul lor: răcirea boabelor de cafea imediat după recoltare.
În mod normal, boabele de cafea sunt imediat dezbrăcate de învelișul lor exterior după recoltare. Dar metoda unică a lui Key Coffee plasează boabele la temperaturi apropiate de îngheț și le permite să se maturizeze, crescând nivelurile de zaharoză, acizi organici și aminoacizi liberi.
Rezultatul: o aromă și un gust mai puternic și mai bogat. Adăugarea acestui ingredient neobișnuit ar putea schimba modul în care beți cafea.
Cum se bea corect cafeaua. Ce se intampla daca bei cafea cu scortisoara
Nu toata lumea suporta aroma puternica a cafelei. Multe persoane au probleme digestive dupa ce beau cafea la prima ora a diminetii. Cafeaua energizeaza organismul si are efecte pozitive asupra tranzitului intestinal, insa exista situatii cand cofeina devine inamicul numarul 1 al stomacului.
Cafeaua tare poate provoca iritabilitate, disconfort si probleme la stomac pentru cei cu imunitatea foarte scazuta. Pentru a putea consuma cafeaua fara astfel de probleme, un strop de condiment nu ii strica.
O jumatate de lingurita de scortisoara introdusa in cafea face aceasta licoare energizanta mai usoara pentru stomac si elimina celelalte efecte negative. Multe persoane au dureri de cap si isi simt pulsul marit dupa ce consuma cafea pe stomacul gol.
Cercetari recente realizate de universitati faimoase arata ca doua cesti de cafea pe zi pot provoca reactii nedorite pentru anumite persoane. Antioxidantii din cafea pot avea efecte nedorite asupra organismului, mai ales daca bautura este consumata pe stomacul gol.
Tocmai de aceea francezii consuma biscuiti sau croissante la cafeaua de dimineata, pentru a usura asimilarea cofeinei de catre organism.