dupa 65 de ani 1 din 5 persoane sufera de orice problema cognitiva? Poti preveni asta!
Una dintre cele mai cunoscute boli asociate cu creierul este boala Alzheimer, care se caracterizeaza prin pierderea functiilor mentale care rezulta din moartea neuronilor.
Desi nu exista medicamente pentru vindecarea completa a acestei boli, se crede ca dezvoltarea sa este cauzata de o combinatie a factorilor genetici, de mediu si de stil de viata.
Dintre acesti factori, unul a atras atentia cercetatorilor, care au gasit o legatura puternica intre nivelurile de homocisteina si debutul bolii.
1 din 6 cazuri de boala Alzheimer a fost gasit a avea o cantitate mare de homocisteina.
In plus fata de boala Alzheimer, acest aminoacid este, de asemenea, asociat cu un risc de boli de inima.
Dar ce este homocisteina?
Homocisteina este un aminoacid prezent in corpul nostru.
Concentratia de homocisteina prezenta in organismul nostru este facuta din metionina, un aminoacid care poate fi gasit in mai multe produse, in special in carnea rosie, fructe de mare, produse lactate si oua.
Adica compusul nu este obtinut prin alimentatie, dar nivelul acestuia este direct legat de aceasta.
Un studiu mic, foarte promitator a aratat ca adaugarea de vitamina B a redus semnificativ nivelul de homocisteina la pacientii cu insuficienta cognitiva moderata si a redus rata atrofiei cerebrale.
Poate fi surprinzator, dupa aceasta descoperire, ca o crestere a aportului de vitamine B este o solutie pentru a preveni bolile cognitive, cum ar fi Alzheimer, nu-i asa?
Deoarece productia de homocisteina se datoreaza unui proces care vine din dieta, nutritia este cea mai buna metoda de a mentine niveluri echilibrate.
Pentru a reduce nivelul acestui aminoacid, corpul nostru are nevoie de trei vitamine: acid folic, vitamina B12 si vitamina B6. De fapt, majoritatea oamenilor mananca alimente bogate in vitaminele B12 si B6. O mare problema sunt folatii.
Una dintre cele mai bune surse de acid folic sunt frunzele verzi intunecate, care astazi nu apar adesea in dieta oamenilor.
O modalitate buna de a creste aportul de folat este de a consuma legume cum ar fi spanac, verdeata de la pastarnac, patrunjel si salata verde. Broccoli, conopida si linte pot fi, de asemenea, incluse in lista de produse alimentare cu concentratii bune de acid folic.
Consumul regulat de frunze verzi intunecate poate reduce nivelul de homocisteina din organism intr-un timp foarte scurt.
Astfel, un aport echilibrat de folat, vitamina B6 si B12 este de o importanta capitala si poate fi cheia pentru reducerea riscului de a dezvolta boli cerebrale in viitor.
Toate materialele sunt doar pentru scopuri informationale. Inainte de utilizare si pentru informatii mai detaliate, contacteaza medicul tau!