Categories: Sanatate

Vedere încețoșată, schimbări bruște de stare, semne ale acestei importante carențe

Vitamina B12 numită și cobalamină este o vitamină esențială în buna funcționare a organismului. Aceasta previne anemia, previne malformațiile de tub neuronal la naștere, asigură sinteza hemoglobinei și este responsabilă de sinteza de energie în corp. Persoanele în vârstă dar și pacienții cu diabet zaharat, cei cu gastrită sau boala Crohn sunt la risc pentru a dezvolta carența de vitamina B12.

Este o vitamină care se dizolvă în apă, nu poate să fie stocată în organismul uman pentru o utilizare ulterioară, de aceea fiecare individ are nevoie de un aport de B12 zilnic. Principalele surse unde se găsește vitamina B12 sunt alimentele de origine animală: ouăle, carnea, lactatele, peștele.

Deficitul de vitamina B12 apar din pricina unei alimentații nesănătoase, deficitare. Dar și anumite tulburări pot afecta modul în care vitamina este absorbită în corp. De cele mai multe ori deficitul de vitamina B12 este întâlnit la persoanele în vârstă. De asemenea, după o intervenție chirurgicală există riscul de a face un deficit, dar și pacienții cu diabet zaharat sau persoanele care au o dietă vegetariană sunt la risc. De asemenea, pacienții diagnosticați cu gastrită, ulcer, boala celiaca sau boala Crohn sau sindrom de reflux gastro-esofagian pot să dezvolte o astfel de deficiență.

Dacă deficitul de cobalamină este resimțit pentru mult timp, se poate ajunge la o formă de anemie numită anemie megaloblastică.

Din păcate, simptomele unei deficiențe de vitamina B12 pot dura și ani până la diagnosticare.

Iată care sunt principalele semne și simptome ale deficitului de vitamina B12:

pielea este palidă,apare slăbiciunea și oboseala,apar anumite greutăți în mobilitate,amețeli,apariția constipație,scăderea în greutate,lipsa poftei de mâncare,vederea este încețoșată,stări de depresie și schimbări bruște de dispoziție,bătăi accentuate ale inimii,

Medicii spun că doza zilnică recomandată de vitamina B12 este de 2,4 micrograme pentru adulți. În cazul femeilor gravide este de 2,6 micograme.

Vestea bună este aceea că deficiența de vitamina B12 poate să fie prevenită printr-o alimentație complexă, consumând carne, fructe de mare, produse lactate și ouă. În cazul în care nu consumi produse de origine animală sau dacă ai o afecțiune care împiedică absorbția vitaminei, poți lua suplimente cu vitamina B12, însă întotdeauna întreabă medicul sau farmacistul.

laslau

Share
Published by
laslau

Recent Posts

Apa rece sau Apa calda: Una dintre ele este daunatoare pentru sanatatea ta

Este important sa consumi o cantitate suficienta de apa pentru a evita deshidratarea. Acum, exista…

5 years ago

Tine-ti picioarele in otet 30 de minute. Este sanatos! Bunicii stiau asta

Otetul de mere este unul din alimentele folosite in scop culinar dar si sanitar. Vrei…

5 years ago

Mierea si nucile, beneficii MIRACULOASE pentru stomac, inimă, sistemul nervos!

Mierea si nucile au efecte uluitoare asupra corpului, mai ales dacă sunt consumate împreună. Când…

5 years ago

Soluția super-eficientă care îți curăță dinții! Scapa de tartru și de carii la tine acasă.

Tartrul este reprezentat din depozitele minerale de pe dinti. In timp, daca nu este inlaturat,…

5 years ago

Sfaturi simple de la medicii oncologi care vă mențin sănătoase

Bolile oncologice au fost mult timp ciuma acestui secol. Sunt boli grele care afecteaza o…

5 years ago

Te scapă de insomnie, sforăit, normalizează tensiunea arterială și zahărul din sânge – Este o binecuvântare de la Maica Domnului

Omul a primit o adevarata binecuvantare de la Maica Domnului: aceste frunze de pot scapa…

5 years ago