Ardeiul iute se numara printre alimentele controversate pe care romanii le consuma. In timp ce unii ii lauda beneficiile asupra sanatatii, altii atrag atentia asupra unor efecte nedorite. Cert este ca ardeiul iute este folosit ca si aliment cu scop terapeutic din cele mai vechi timpuri.
Ardeiul iute are gustul sau specific datorita unui compus numit capsaicina, iar cantitate acestuia determina gradul de iuteala si aroma ardeiului. Consumul unui singur ardei iute pe zi are beneficii enorme asupra sanatatii, pe care nu le putem ignora sub nicio forma.
Capsaicina accelereaza metabolismul si contribuie din plin la arderea surplusului de calorii, dar totodata ajuta si in lupta impotriva racelilor. Este un compus extrem de benefic pentru sistemul imunitar, iar alaturi de multe alte vitamine din continului ardeiului iute combate raceala si gripa cu eficienta maxima.
Cercetatorii au demonstrat de-a lungul timpului ca un ardei iute pe zi poate contribui la reducerea nivelului de colesterol din sange si la o mai buna sanatate a inimii, prevenind formarea cheagurilor de sange. Acest ingredient ajuta chiar si la reglarea tensiunii arteriale, relaxand vasele de sange.
Va vine sau nu sa credeti, ardeiul iute va ajuta chiar si sa va controlati starea de nervozitate, deoarece contribuie la elibearea de serotonina – hormonul responsabil pentru starea de bine. Acest lucru il transforma intr-un remediu eficient impotriva depresiei.
Capsaicina are puternice proprietati antiinflamatorii si de aceea consumul regulat de ardei iute poate fi o modaliate excelenta de preventie a artritei si a altor boli inflamatorii. Gustul iute imbunatateste digestia si creste pofta de mancare, iar alimentele sunt digerate mult mai corect, astfel corpul beneficiind de toti nutrientii din alimente.
Desi se spune ca ardeii iuti sunt contraindicati in bolile de stomac, unele cercetari au demonstrat ca acestia previn aparitia ulcerului si distrug bacteriile nocive, stimuland secretia de sucuri gastrice cu rol protector. Totusi, daca aveti anumite afectiuni ale stomacului este bine sa intrebati si medicul specialist daca puteti consuma ardei iute in fiecare zi.
Este important sa consumi o cantitate suficienta de apa pentru a evita deshidratarea. Acum, exista…
Otetul de mere este unul din alimentele folosite in scop culinar dar si sanitar. Vrei…
Mierea si nucile au efecte uluitoare asupra corpului, mai ales dacă sunt consumate împreună. Când…
Tartrul este reprezentat din depozitele minerale de pe dinti. In timp, daca nu este inlaturat,…
Bolile oncologice au fost mult timp ciuma acestui secol. Sunt boli grele care afecteaza o…
Omul a primit o adevarata binecuvantare de la Maica Domnului: aceste frunze de pot scapa…